9.8.2018. 13:06
0
Seul i Pyongyang pripremaju novi međukorejski samit
Južna i Sjeverna Koreja usuglasile su se u četvrtak da održe razgovore na visokom nivou 13. augusta u pograničnom selu Panmunjon, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja.
Sjeverna Koreja ponudila je dijalog na visokom nivou s Južnom Korejom u Tongilgaku, sjevernokorejskoj vladinoj zgradi u Panmunjomu, u cilju provedbe  deklaracije iz Panmunjoma.

Južnokorejska strana prihvatila je uvertiru za dijalog na kome bi se razmotrila provedba deklaracije, koju su potpisali južnokorejski  predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un na njihovom prvom samitu 27. aprila u Panmunjomu.

Dvojica čelnika sastali su se ponovo u Panmunjomu 26. maja prije junskog samita Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država  u Singapuru.

Sjever je također predložio raspravu o pripremama za međukorejski samit, koji su Kim i Mooon dogovorili održati u Pyongyangu ove jeseni, tokom predstojećih razgovora na visokom nivou između dvije Koreje.

Južnokorejsku delegaciju predvodit će ministar za ujedinjenje  Cho Myoung-gyon, saopćilo je njegovo ministarstvo.

Ministarstvo navodi da je Južna Koreja planirala široke rasprave sa Sjeverom oko pitanja uspješnog održavanja samita u Pyongyangu i načinima ubrzanja provedbe deklaracije iz Panmunjoma.

Lokalni mediji spekuliraju da bi drugi međukorejski samit mogao biti održan već  krajem augusta ili početkom septembra kako bi se pokrenuo proces denuklearizacije na Korejskom poluotoku.

Ministarstvo je istaknulo da će južnokorejska vlada uložiti maksimalne napore na brzoj provedbi deklaracije putem kontinuiranog dijaloga i saradnje, istovremeno insistirajući na održivom razvoju međukorejskih odnosa i izgradnji trajnog mira na poluotoku, prenosi Xinhua.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.