14.8.2018. 15:14
0
Izraelci muče palestinsku književnicu Lamu Khater: Ispitivanja u zatvoru traju i po 20 sati dnevno
Palestinska spisateljica Lama Khater, majka petero djece iz područja Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, uhapšena je 24. jula tokom racije u njenoj kući i od tada je svakodnevno podvrgnuta rigoroznom ispitivanju u izraelskom zatvoru koje traje i do 20 sati dnevno.

Prema riječima Društva palestinskih zatvorenika (PPS), 42-godišnja Khater je prvobitno optužena za navodne "neprijateljske" aktivnosti protiv izraelskih vojnika i naseljenika. Potom je optužena i za članstvo u ilegalnoj organizaciji, u kojoj je , kako je optužuju, obnašala jednu od vodećih funkcija. Međutim, glavni fokus ispitivanja su i dalje njeni objavljeni tekstovi, navode iz PPS-a.

Cilj svakodnevnih rigoroznih i dugotrajnih ispitivanja jeste da se dobije priznanje krivice od spisateljice Khater, što ona odbija učiniti.

Advokat PPS-a, koji je imao priliku da posjeti Khater, izjavio je da su ispitivači zaprijetili da će uhapsiti druge ljude kako bi je prisilili da prizna krivicu, ali to neće promijeniti njen stav.

Khater je rekla svom advokatu da su njene ruke i noge tokom ispitivanja vezane za stolicu, a sobu napušta samo onda kada treba u toalet.

Prošle sedmice, izraelski vojni sud odlučio je zadržati u pritvoru palestinsku spisateljicu i majku petero djece dodatnih dvanaest dana kako bi nastavili sa ispitivanjem. Međutim, njen advokat je, nakon podnesene žalbe, dodatno trajanje pritvora uspio smanjiti na osam dana. Sljedeće saslušanje, šesto u manje od mjesec dana, održat će se u četvrtak, prenosi WAFA.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.