20.8.2018. 19:00
0
Lider talibana odbio primirje za Kurban-bajram
Vrhovni vođa talibana Haibatullah Akhunzada izjavio je danas kako će se nastaviti borbe talibana protiv snaga afganistanske Vlade i tokom muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Kako su rekli talibanski zvaničnici, tokom Kurban-bajrama neće biti primirja, prenosi agencija Reuters.

Ranije je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani objavio prekid vatre s talibanima od ponedjeljka u povodu Kurban-bajrama.

- Uvjetni prekid vatre trajat će sve dok ga talibani budu poštivali - rekao je Ghani na svečanosti u povodu Dana nezavisnosti, prenosi agencija Reuters.

Visoki dužnosnik njegovog ureda rekao je da će "uvjetni" prekid vatre trajati tri mjeseca.

Ovoga mjeseca vodile su se žestoke borbe između talibana i afganistanskih snaga sigurnosti za kontrolu nad strateški važnim gradom Ghaznijem.

U petodnevnoj opsadi poginulo je najmanje 150 vojnika i 95 civila.

Afganistanski vojnici uspjeli su prošle sedmice uz podršku američkih snaga potisnuti teško naoružane pobunjenike.

Talibani tvrde da imaju kontrolu nad polovinom Afganistana.

U sukobima, samoubilačkim bombaškim napadima i eksplozijama u prvih šest mjeseci ove godine poginulo je više od 1.600 civila, najviše u deset godina, prema podacima Ujedinjenih nacija, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Prekid vatre odnosi se samo na talibane, a ne na druge oružane grupe, uključujući grupu Islamska država Irak i Levant.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.