21.8.2018. 17:15
0
Turci sjeckaju i pale dolare
Stanje u Turskoj je alarmantno, lira je doživjela sunovrat, berze su pale, a kamatne stope skočile. Da nevolja bude veća, oni su nova meta Donalda Trumpa.

Trump je na Twitteru naveo da odnosi SAD-a s Turskom “nisu sada dobri” i da je odobrio da se udvostruči carina na čelik i aluminijum iz Turske, sa 25 na 50, odnosno sa 10 na 20 posto.

Turska lira je odmah pala 10 odsto usljed strahovanja investitora oko ekonomske politike predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i sankcija SAD. Poslije Trumpovog tvita, taj pad je bio 19 posto.

Turci su bijesni zbog poteza američkog pedsjednika koji je doveo do bure i potresa u njihovoj zemlji.

Svoje nezadovoljstvo pokazuju tako što “uništavaju” sve što je američko.

Tako je društvene mreže obišao snimak gdje Turci bijesno sjeckaju i pale dolar, a onda uništavaju i svoje iPhone telefone.

Neki od komentara su da će Turci zažaliti ako zaista unište dolar, što pokazuje pad lire i rast inflacije. Kako navode, za Turke će biti teško da plate najamninu za stan i da kupe hranu.

“Samo pogledajte primjer Venecuele”, stoji u jednom komentaru.

Sa druge strane, kažu da, ako dolari i ajfon telefoni koje su uništili nijesu pravi, da će zapravo povrijediti sami sebe izazivajući novu reakciju.

Podsjetimo, jedan od okidača skorašnjeg pada valute je sukob sa SAD zbog zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj, koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča prije dvije godine.

Erdogan je pozvao građane da ne brinu poslije naglog pada valute, ali i pozvao ih da promijene svoje devize u lire.

“To će biti odgovor mog naroda na one koji vode ekonomski rat protiv nas”, rekao je Erdogan.

Turska lira je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru, nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa najavila razmatranje turskog izvoza.

Lira je pala na istorijski nizak nivo od 5,18 lira za dolar, da bi se nešto kasnije oporavila na 5,1750 lira, prenosi agencija Reuters.

Ubrzo je za Turke stigla ohrabrujuća vest, turska lira je pokazala snagu i počela da se oporavlja, naročito nakon što je Katar najavio 15 milijardi dolara investicija za pomoć turskoj privredi, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.