23.8.2018. 19:15
0
Republikanski poslanici: Iran isključiti iz mreže SWIFT
Republikanski poslanici u četvrtak su pozvali da Iran bude isključen iz vodećeg finansijskog sistema koji nadzire međunarodne bankovne transfere, dok Trumpova administracija ponovo uvodi sankcije Islamskoj Republici nakon američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Grupa od 16 senatora, koju predvodi republikanac Ted Cruz iz Teksasa, zatražila je od ministra trezora Stephena Mnuchina da poduzme "sve neophodne mjere" na isključenju Irana iz mreže SWIFT koja omogućava finansijskim institucijama da šalju i primaju informacije o bankovnim transakacijama.

- Brza i robusna provedba tih mjera bit će od ključnog značaja za uspjeh maksimalog pritiska administracije kako bi oduzeo resurse iranskom režimu za njegovo zloćudno ponašanje, i kao signal američkog obavezivanja na održanje režima sankcija. Maksimalni pritisak administracije neće uspjeti ako Islamska Republika bude uvezana u SWIFT - navode poslanici u pismu ministru Mnuchinu. 

SWIFT je kratica za Svjetsko društvo međubankovnih finansijskih telekomunikacija, sa sjedištem u Belgiji. U njegovom upravnom odboru su i čelnici američkih banaka, dok američki savezni zakon daje ovlasti administraciji da djeluje protiv iranske centralne banke i ostalih banaka kojima su uvedene sankcije zbog optužbi za finansiranje terorizma i pranje novca. 

Predsjednik SAD-a Donald Trump povukao se u maju iz nuklearnog sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu u ovom mjesecu nakon primjedbi Teherana i drugih strana u sporazumu, među kojima su Britanija, Francuska i Njemačka. Drugi krug sankcija ponovo će biti uveden u  novembru.

Pismo američkih senatora objavljeno je kratko nakon što je Evropska unija objavila paket finansijske podrške Iranu vrijedan oko 21 milion dolara kako bi pomogla u održanju u "životu" nuklearnog sporazuma nakon što su se brojne evropske kompanije povukle iz te zemlje iz straha da će biti metom američkih sankcija.

Također je objavljeno dan nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao Evropu da stvori sistem bankarskih transkacija nezavisan od Sjedinjenih Država, u još jednon naporu da se spasi nuklearni sporazum.

Maasov prijedlog dio je šireg pristupa objavljenog u članku u njemačkim novinama Handelsblatt o budućoj strategiji Njemačke prema SAD-u. Naveo je da takva strategija predviđa da Evropa zauzme "izbalansirani pristup zajedničke odgovornosti" kao "kontratežu prema SAD-u kada prekorači crvene linije".

- U ovakvoj situaciji od strateškog je značaja jasno poručiti Washingtonu: mi želimo da radimo s vama, ali nećemo vam dopustiti da djelujete mimo nas i na našu štetu. To je razlog zašto je ispravno zakonski zaštiti evropske kompanije od sankcija. To je razlog zašto je neophodno ojačati evropsku autonomiju uspostavom sistema plaćanja nezavisnih od SAD-a, stvaranjem evropskog monetarnog fonda i nezavisnog sistema SWIFT - istakao je Maas, prenosi agencija AP.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.