26.8.2018. 8:30
0
Kako je McCain govorio o BiH: Američka politika usmjerena na jačanje zemlje
Preminuo je američki senator John McCain (81), saopćeno je iz njegovog ureda.

McCain, koji je američki ratni heroj, republikanski predsjednički kandidat, dugogodišnji senator obolio je od tumora na mozgu, a njegova porodica je u petak objavila da McCain prekida liječenje, godinu dana nakon što je obznanjena dijagnoza.

McCain je posjećivao Bosnu i Hercegovinu. Posljednji put Sarajevo je posjetio u aprilu 2017. godine, kao predsjedavajući odbora za oružane snage Senata SAD-a.

"Američka politika usmjerena je ka podršci Bosni i Hercegovini i njenim građanima, poštivanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i podršci u evropskim integracijama", kazao je McCain tom prilikom na konferenciji održanoj u Američkoj ambasadi.

Nakon te prošlogodišnje posjete zemljama Zapadnog Balkana na svom Tvitter nalogu je napisao:

“Ovdje je počeo prvi svjetski rat. Ovdje smo intervenirali nakon pokolja nevinih ljudi u Srebrenici. Povišene tenzije u regiji trebaju puno više pozornosti Sjedinjenih Država. Moja je poruka na povratku našem državnom tajniku i ministru odbrane bila da moramo obratiti više pozornosti”.

Tokom sastanka u Washintonu sa tadašnjim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem u oktobru 2009. godine senator McCain je istakao da SAD ne može zaboraviti strahote koje su se dogodile u BiH, te da je BiH može računati da će američki Kongres i Senat podržati BiH na putu u članstvo u NATO-u, kao i to da će se on lično angažovati s ciljem što snažnije podrške BiH, a sve radi eliminacije nepotrebno povećanih tenzija u BiH i stabilizacije stanja u zemlji.

U kolumnama i intervjuima koje je objavljivao u mnogim svjetskim medijima McCain je često isticao genocid u Srebrenici, navodeći da ne treba dozvoliti da se slični zločini ponove bilo gdje drugo, piše Patria.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.