2.9.2018. 13:55
0
Senator John McCain sahranjen uz najveće državne počasti
Senator John McCain sahranjen je nakon službe u washingtonskoj katedrali, u saveznoj državi Maryland, javlja Glas Amerike.

Vjerskoj službi i sahrani su osim porodice, prisustvovali bivši predsjednici, kolege iz Kongresa, strani zvaničnici i mnogi prijatelji.

Bivši demokratski predsjednik Barack Obama kritikovao je aktuelnu američku političku scenu kao "podmuklu i uskogrudu", u govoru na memorijalnoj službi za senatora Johna McCaina u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu.

Oproštajni govor održao je i bivši republikanski predsjednik George Bush mlađi koji je za McCaina rekao da je "bio častan i da je uvijek prepoznavao da su njegovi rivali i dalje patriote i ljudska bića".

Bush i Obama govorili su na memorijalnoj službi na zahtjev senatora McCaina, koji je isplanirao ceremoniju dok je bolovao od tumora na mozgu.

Bivši predsjednici bili su među stotinama članova porodice, prijatelja, bivših kolega u Kongresu koji su se okupili u Nacionalnoj katedrali u kojoj je bio izložen kovčeg sa McCainovim posmrtnim ostacima.

Službi su prisustvovale i desetine aktuelnih i bivših američkih zvaničnika, članova Kongresa i stranih diplomata. 

- Amerika se ne razmeće, zato što to ne mora da radi. Amerika Johna McCaina ne mora ponovo da bude velika zato što je Amerika uvijek bila velika - poručila je njegova kćerka Megan. 

McCainov kovčeg, između ostalih, su nosili glumac Warren Beatty, bivši potpredjsednik SAD Joe Biden, bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i ruski disident Vladimir Kara Murza.

Posmrtni ostaci senatora Johna McCaina ceremonijalno su bili položeni u zgradi Kongresa u petak, a prije memorijalne službe u subotu u Nacionalnoj katedrali, pogrebna povorka zaustavila se kod spomenika žrtvama rata u Vijetnamu.

(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.