3.9.2018. 9:02
0
Veliki Požar u Rio de Žaneiru: Vatrena stihija progutala muzej star 200 godina
U njemu se nalaze čuvene kolekcije predmeta, uključujući i najstarije ljudske fosile pronađene u Brazilu

Veliki požar izbio je u Nacionalnom muzeju u Rio de Žaneiru i vjerovatno uništio kolekciju više od 20 miliona predmeta, od arheoloških otkrića do predmeta od historijskog značaja.

Predsjednik Brazila Mičel Temer (Michel) izjavio je da je uništenje zgrade, koja je nekada bila palača careva, neprocjenjivi gubitak za državu.

- Izgubljeno je 200 godina rada, istraživanja i znanja - navodi se u saopćenju predsjednika.

Za sada nema podataka o uzroku požara koji se dogodio jučer, a vatrogasci za sada nisu dostupni da prokomentiraju incident.

Muzej, koji je povezan s državnim Univerzitetom u Rio de Žaneiru i ministarstvom obrazovanja, osnovan je 1818. godine. U njemu se nalaze čuvene kolekcije predmeta, uključujući predmete iz Egipta i najstarije ljudske fosile pronađene u Brazilu.

(SRna/Alen Avdić)

PozarMuzej
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.