3.9.2018. 19:50
0
Prihodi ISIL-a se smanjili za deset puta, godišnje dobijaju oko 250 miliona dolara
Prihodi terorističke grupe ISIL su se od 2014. godine smanjili deset puta, izjavio je rukovodilac odjeljenja za operativne informacije i međunarodne odnose Federalne službe sigurnosti Rusije (FSB) Sergej Beseda.

- Ako uporedimo one finansijske prihode koji su bili 2014. godine i tada procijenjeni na oko tri milijarde dolara, sada militanti ISIL-a uspijevaju da dobiju 200 do 300 miliona dolara godišnje - rekao je Beseda na međunarodnoj konferenciji "Borba protiv neovlaštene isporuke oružja u kontekstu borbe protiv međunarodnog terorizma".

To je povezano sa činjenicom da su se "značajno smanjili prihodi od naplaćivanja nafte i poreza koje su militanti nametnuli na teritoriji pod svojom kontrolom".

ISIL je također počeo da ulaže dobijeni novac u legelni biznis i da ga na taj način pere, dodao je Beseda.

- Postoji tendencija da se ranije dobijena sredstva ISIL-a investiraju u legalni biznis kako bi se olakšala redovna primanja finansija za dalje aktivnosti - istakao je Beseda. 

Dodao je da su pripadnici terorističkih organizacija, među kojima i ISIL, intenzivirali propagandu preko društvenih mreža, prenosi Sputnik.

(Fena)

ISIL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.