6.9.2018. 22:30
0
Velika Britanija uživa podršku velikih sila oko istrage o trovanju
Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države i Kanada su u zajedničkoj izjavi istaknule da "potpuno vjeruju" zaključcima britanske policije u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke nervnim otrovom novičokom.

-Imamo puno povjerenje u britanske zaključke po kojima su dvojica osumnjičenih ruski vojnoobavještajni časnici (...) i ta je operacija sigurno odobrena s vrha (ruske) vlade-, izjavile su četiri zapadne zemlje u saopćenju Dovning Strita, dan nakon izdavanja evropskih naloga za privođenje.

-Pozivamo Rusiju da OPCW-u (Organizacija za zabranu korištenja hemijskog oružja) preda sve informacije o svom programu za novičok-, dodaju. 

London je u četvrtak ocijenio ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovornim za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije 4. marta u Salisburiju, na jugozapadu Engleske. Dan ranije, britanska premijerka May je u parlamentu izjavila da su napad izvela dvojica časnika ruske vojnoobavještajne službe (GRU). 

-Već smo donijeli zajedničke mjere kako bismo suzbili djelatnost GRU-a putem izgona svih neprijavljenih obavještajnih agenata-, ističu zemlje potpisnice, smjerajući na izgon ruskih diplomata nakon trovanja Skripalovih.

Zaključci britanske istrage -dodatno nas učvršćuju u namjeri da nastavimo raditi na sprječavanju neprijateljske djelatnosti stranih obavještajnih mreža na našim teritorijima-, ističu.

Downing Street dodaje da je May o  tome razgovarala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom,  s američkim Donaldom Trumpom, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s kanadskim premijerom Trudeauom., prenosi Index.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.