10.9.2018. 17:11
0
Velika migrantska kriza: U posljednja dva dana više od 30.000 osoba raseljeno u Idlibu
Više od 30.000 osoba raseljeno je unutar pobunjeničke sjeverozapadne regije u Siriji nakon bombardovanja vladinih snaga i njihovih saveznika, a koja su počela prošle sedmice, saopćile su Ujedinjene nacije u ponedjeljak.

- Od 9. septembra je 30.542 ljudi raseljeno iz sjeverozapada zemlje, krećući se na različita područja Idliba - rekao je glasnogovornik UN-a za koordinaciju humanitarnim pitanjima David Swanson.

Dodao je da je 47 posto raseljenih otišlo u kampove, 29 posto boravi s porodicama, 14 posto se smjestilo u neformalnim kampovima, dok je deset posto njih u iznajmljenom smještaju, prenosi Reuters.

Sirijske vladine snage, potpomognute saveznicima Rusijom i Iranom, pripremaju ofanzivu širih razmjera na Idlib, posljednje veliko uporište pobunjenika u toj zemlji.

U novim napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i ruske avijacije na području Idliba i Hame ranjeno je najmanje 17 osoba.

Borbeni avioni Assadovih snaga i ruske vojske od jutros bombarduju područja Habita, Jarjanaza, Hisa i Temenije, južno od Idliba. U napadima učestvuju i helikopteri Assadovih snaga. Napadima je obuhvaćeno i područje Latamne, nedaleko od Hame. Među ranjenima je i dvoje djece u zračnom napadu na školu u Jarjanazu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.