12.9.2018. 11:35
0
Turska pozvala na trenutni i održivi prekid vatre u Idlibu
Stalni predstavnik Turske pri Ujedinjenim nacijama (UN) Feridun Sinirlioglu je na sjednici Vijeća sigurnosti pozvao na prekid vatre u Idlibu u Siriji, posljednjem uporištu pobunjenika u zemlji pogođenoj ratom, prenosi Xinhua.

Glavne teme sjednice bile su situacija u Idlibu i trilateralni samit između lidera Turske, Rusije i Irana koji se nedavno održao u Teheranu.

Sinirlioglu je članice Vijeća sigurnosti informisao o rezultatima teheranskog samita na kojem je situacija u Idlibu također bila jedna od glavnih tema.

- Na samitu je predsjednik Erdogan pozvao na trenutni i potpuni prekid vatre u Idlibu - rekao je Sinirlioglu.

- Naš poziv na uspostavu prekida vatre podrazumijeva prekid svih vojnih operacija i Turska će i dalje ustrajavati na tome. Pozivamo međunarodnu zajednicu da nas glasno i aktivno podrži u tome - dodao je.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću enklavu sirijske opozicije koja je u okviru mirovnog procesa u Astani proglašena zonom deeskalacije.

- Na složenom mjestu kao što je Idlib, tradicionalne metode protiv terorizma ne bi dale željene rezultate. Naprotiv, one bi stvorile dalju patnju te otuđile i radikalizirale više Sirijaca - rekao je Sinirlioglu.

On je također dodao da bi vojni napad na Idlib "izazvao veliki val izbjeglica i ogromne sigurnosne rizike za Tursku, ostatak Evrope i šire".

UN je upozorio da bi vojna operacija u Idlibu ugrozila živote tri miliona ljudi, uključujući i milion djece.

- Samo održivi prekid vatre omogućio bi stvaranje okruženja za efikasnu borbu protiv terorizma - rekao je Sinirlioglu.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.