17.9.2018. 11:20
0
Izrael najavio da će srušiti palestinsko selo Khan Al-Ahmar, u selu živi gotovo 100 djece
Specijalni koordinator Ujedinjenih naroda za mirovni proces na Bliskom istoku, Nickolay Mladenov, izjavio je kako je zabrinut zbog namjere izraelskih vlasti da sruše palestinsko selo Khan Al-Ahmar.

"Zabrinut sam zbog namjere izraelske vlasti da ruši beduinsko selo Khan Al-Ahmar, zajednicu  od 181 stanovnika, od kojih je više od polovina djece", rekao je Mladenov.

Pozvao je izraelske vlasti da obustave rušenjem i da "prestanu nastojati preseliti palestinske zajednice na okupiranu Zapadnu obalu".

"Takve akcije su u suprotnosti s međunarodnim pravom i mogu potkopati šanse za uspostavu održive palestinske države", rekao je Mladenov, prenosi WAFA.

Izrael želi srušiti naselje i raseliti palestinske beduine kako bi izgradio  jevrejska naselja na toj lokaciji a što je izazvalo međunarodno negodovanje i protest.

Cilj ovog projekta je odvojiti istočni Jeruzalem od ostatka palestinskih regija. 

Vojne snage Izraela su tu regiju proglasile vojnom zonom i najavile rušenje palestinskih kuća.

Naselje Khan Al-Ahmar se nalazi pored jevrejskog naselja Kfar Adumim.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.