26.9.2018. 12:17
0
Abe: Japan i Rusija trebaju riješiti teritorijalne nesuglasice
Zaključivanje mirovnog sporazuma između Japana i Rusije c´e omoguc´iti osnovu za mir u sjeveroistočnoj Aziji, izjavio je japanski premijer Shinzo Abe u govoru na Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i ja pokušavamo da pokrenemo sa mrtve tačke problem koji 70. godina nije imao rješenje. Početkom septembra smo se sreli u Vladivostoku. To je naš 22. sastanak i u najskorije vrijeme ćemo se ponovo sastati. Potrebno je da se riješi teritorijalni problem između naših zemalja i zaključi mirovni sporazum između Rusije i Japana - naglasio Abe.

Odnosi Rusije i Japana godinama su u sjenci odsustva mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine, prenosi Sputnik.

Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svjetskog rata nije bio potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svjetskog rata, te da je ruski suverenitet nad njima međunarodno-pravno utemeljenje neupitno.


(Fena/Admir Oručević)

 

AbePutin
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.