26.9.2018. 22:10
0
"Pokušali smo sa sankcijama, pokušali smo s izolacijom i to je davalo samo veću moć snagama u Iranu"
U direktnom odgovoru američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom izjavila je u srijedu da "patrotizam" nije rješenje za iranski nuklearni program.

Ona također tvrdi da će njena zemlja stati iza podrške Evropske unije iranskom nuklearnom sporazumu koji je Trump napustio.

Trump je jučer poručio u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a da "Amerikom vladaju Amerikanci. Mi odbacujemno ideologiju globalizma i prigrlili smo doktrinu patriotizma".

Trump će tokom današnjeg dana po lokalnom vremenu predsjedati sastankom Vijeća sigurnosti posvećenom neširenju oružja za masovno uništenje.

Govoreći uoči tog sastanka, Wallstrom je postavila hipotetičko pitanje: "Šta je alternativa sporazumu s Iranom?"

- Pokušali smo sa sankcijama, pokušali smo s izolacijom i to je davalo samo veću moć najkonzervativnijim snagama u Iranu - kazala je. 

Wallstrom je izjavila da EU radi na uspostavi finansijske konstrukcije koja bi pomogla kompanijama da posluju s Iranom nakon uvođenja američkih sankcija, prenosi Associated Press.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.