27.9.2018. 12:13
0
Netanyahu i Sisi razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da se sastao s egipatskim predsjednikom Abdel-Fatahom al-Sisijem na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Ured izraelskog premijera navodi u saopćenju da su dvojica čelnika održala "skoro dvosatni sastanak tokom koga su raspravljali o regionalnom razvoju i situaciji u Gazi".

- Sinoć sam se sastao s egipatskim preedsjednikom Sisijem kako bismo raspravljali o regionalnom razvoju - objavio je Netanyahu na Twitteru i postavio fotografiju kako se rukuje sa Sisijem.

Portparol egipatske predsjedničke palate u Kairu izjavio je da su dvojica čelnika raspravljala o "načinima obnove diplomatskog procesa (između Izraela i Palestinaca)", prenose izraelske novine Haaretz.

Kako je kazao portparol, Sisi je istaknuo da će trajno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba doprinijeti "novoj realnosti na Bliskom istoku u kojoj će svi narodi regije uživati u stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu".

Sastanak dvojice čelnika došao je u vrijeme kada je bliskoistočni Kvartet mirovnih posrednika koga čine Ujedinjene nacije, Evropska unija, Rusija i Sjedinjene Američke Države izrazio zabrinutost obnovom nasilja u pojasu Gaze.

Na jučerašnjem sastanku Kvarteta, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a, raspravljano je o "perspektivama za mirovne pregovore i situaciji na terenu, posebno u Gazi", navodi se u saopćenju objavljenom nakon sastanka. 

- Posrednici su izrazili duboku zabrinutost kontinuiranom eskalacijom nasilja u Gazi - saopćio je Kvartet.

Sisi je jedini arapski čelnik koji se sastao s Netanyahuom tokom redovnog godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a. 

Dvojica državnika sastali su se na prošlogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine u svom prvom javnom susretu, prenosi Xinhua. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.