29.9.2018. 16:30
0
WHO upozorava na "veoma visok" rizik od širenja ebole u Kongu
Rizik od širenja smrtonosnog virusa ebole u Kongu sada je "veoma visok", nakon što su potvrđena dva slučaja zaraze kod ugandske granice, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Epidemija hemoragične groznice u sjeveroistočnom Kongu sada je veća od prethodne na sjeverozapadu zemlje i kompliciranija je za suzbijanje zbog guste naseljenosti i izuzetno mobilnog stanovništva kao i prijetnji pobunjeničkih grupa. 

Smrtonosni napad u Beiju, u središtu napora na suzbijanju ebole, doveo je do prekida rada na dva dana u ovoj sedmici.

To je navelo čelnika WHO za bavljenje vanrednim situacijama, Petera Salamu, da upozori da bi nesigurnost, javno protivljenje vakcinaciji i političari koji podgrijavaju strahove uoči izbora u decembru mogli stvoriti "savršenu oluju" koja bi dovela do širenja bolesti.

U petak su potvrđena 124 slučaja ebole, među kojima 71 sa smrtnim ishodom. U prethodnoj epidemiji u kongoanskoj pokrajini Equateur, proglašenoj okončanom samo sedmicu dana prije izbijanja nove, potvrđena su 54 slučaja bolesti, od kojih 33 sa smrtnim ishodom.

To je prvi put da je potvrđena epidemija ebole u tom dijelu Konga, ugrožavajući pokrajine Sjeverni Kivu i Itur. Zdravstveni radnici moraju se boriti protiv brojnih glasina i strahova od bolesti, koja se širi tjelesnim tečnostima zaraženih.

Neki pacijenti napustili su zdravstvene objekte kako bi zatražili alternativnu njegu, navodi u saopćenju WHO. Jedna zaražena osoba prešla je u "crvenu zonu" u kojoj je sigurnost loša i napori na suzbijanju ebole su "ekstremno teški, ako ne i nemogući", prenosi AP.


(Fena/Admir Oručević)

EbolaKongo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.