2.10.2018. 21:20
0
EU kažnjava Tursku, ukinula 70 miliona eura pomoći
Poslanici Evropskog parlamenta danas su u Strazburu izglasali ukidanje pomoći od 70 miliona eura Turskoj zbog kršenja ljudskih prava i slobode štampe.

"Turska se udaljava od EU i demokratske norme se urušavaju, a osnovna prava krše. To znači da EU ne može da odobri sredstva", objasnio je predlagač, rumunski europoslanik Sigrid Muresan, član grupe Evropske narodne partije (EPP), političke porodice njemačke kancelarke Angele Merkel.

Pomoć je izdvojena kao rezerva u novembru 2017. i odobrenje tih sredstava bilo je uslovljeno time da Turska ostvari "dovoljan i mjerljiv napredak u oblasti vladavine prava, demokratije, ljudskih prava i slobodi štampe".

Evropska komisija je ocijenila da nije konstatovan nikakav napredak, što je bio razlog za odluku evropskih poslanika.

Evropska pomoć izdvojena za pristupanje Turske Evropskoj uniji smanjena je za 40 odsto za period 2018-2020. godine. Ankara će ipak dobiti 1,8 milijardi eura od EU za prilagođavanje evropskim standardima.

EU je zadržala pomoć Turskoj za sirijske izbjeglice, nezavisno od fondova za pristupanje Uniji. Ankara je od 2016. godine dobila oko tri milijarde eura za 3,5 miliona Sirijaca, izbjeglih u Tursku.

Odnosi EU i Turske znatno su se pogoršali od neuspjelog puča u julu 2016. godine i masovnih čistki koje su uslijedile, pogodivši opozicionare i novinare, prenosi BETA.

Pristupni pregovori s Turskom početi 2005. su na mrtvoj tački, konstatovali su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Luksemburgu krajem juna.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.