6.10.2018. 19:00
0
Rumuni glasaju na referendumu o zabrani homoseksualnih brakova
U Rumuniji se danas i sutra održava referendum o ustavnoj izmjeni prema kojoj bi porodica bila definisana kao zajednica muškarca i žene čime bi bio zabranjen homoseksualni brak.

Oko 19 miliona glasača pozvano je da se izjasni o toj promjeni.

U Ustavu Rumunije sada piše da je brak zajednica supružnika, a inicijatori referenduma žele da brak ubuduće bude definisan kao zajednica muškarca i žene.

Kritičari referenduma navode da bi takva izmjena Ustava mogla da dovede do kršenja ljudskih prava i da doprinese diskriminaciji homoseksualaca.

Da bi referendum bio validan potrebno je učešće 30 odsto upisanih birača.

Protivnici referenduma su najavili bojkot, ali se prema posljednjih anketama očekuje da će se glasači izjasniti za ustavnu izmjenu.

Organizovanje referenduma je ranije podržala Rumunska pravoslavna crkva koja je pozvala građane da treba očuvati brak kao zajednicu muškarca i žene.

To glasanje je izazvalo kritike i Evropske unije (EU) koja zahtijeva od Rumunije da poštuje svoje obaveze u oblasti ostvarivanja ljudskih prava, prenosi CDM.

Rezultati glasanja očekuju se u ponedjeljak.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.