7.10.2018. 13:15
0
Sirijska pobunjenička grupa povlači teško naoružanje na sjeveroistoku Sirije
Dužnosnici sirijske pobunjeničke grupe koju podržava Turska objavili su da su počeli povlačiti teško naoružanje iz tampon zone na sjeveroistoku Sirije, koju su dogovorile Turska i Rusija, prenosi Al Jazeera.

- Povlačenje je počelo u subotu i potrajat će nekoliko dana - rekao je komandant grupe.

Dodao je da će pobunjenički savez Nacionalna fronta oslobođenja (NLF) povući teško naoružanje, poput raketnih bacača i oklopnih vozila i dovući ga na 20 kilometara od linije razdvajanja s vladinim snagama.

- Lako oružje i teški mitraljezi kalibra do 57 milimetara ostat će - kazao je.

Prema prošlomjesečnom dogovoru Turske i Rusije, ključnog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, "radikalni" pobunjenici moraju povući oružje iz demilitarizirane zone do kraja oktobra.

Tim je sporazumom spriječena vladina ofanziva na Idlib. UN je upozorio da bi takav napad izazvao tešku humanitarnu katastrofu u pokrajini s tri miliona stanovnika.

Grupa Tahrir al-Sham još nije rekla hoće li poštivati sporazum, javljaju agencije, a prenosi Al Jazeera.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.