9.10.2018. 16:40
0
Kremlj ne želi komentarisati britanske navode o ruskim špijunima
Kremlj je odbio komentirati navode istražne grupe Bellingcat da je jedan od dvojice osumnjičenih u slučaju trovanja bivšeg špijuna u Engleskoj zapravo doktor koji radi za rusku vojnu obavještajnu službu.

Portparol ruskog predsjednika Vladimnira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je u utorak da Kremlj neće raspravljati o istražnim izvještajima i medijskim navodima o martovskom trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i  njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisburyju. Kazao je da je Britanija odbacila ruski zahtijev da dijele detalje istrage.

Bellingcat je saopćio da su britanske vlasti identifikovale Aleksandra Petrova zapravo kao Aleksandra Miškina, doktora koji radi za rusku vojnu obavještajnu službu GRU. Grupa je ranije identifikovala drugog osumnjičenog koji je također putovao u Salisbury pod drugim imenom - Ruslan Baširov - kao pukovnika GRU-a Anatolija Čepigu.

Bellingcat navodi da je Putin prije četiri godine odlikovao Čepigu najvišim ruskom ordenom Heroj Rusije.

Grupa je također saopćila da su britanske vlasti ušle u trag Miškinu putem podataka s pasoša, baze podataka iz njegovog sela, automobilske registracije i podataka s mobitela.

Grupa je saopćila i to da su studenti vojne akademije potvrdili da je Miškin čovjek kojeg su britanske vlasti identifikovale kao Aleksandra Petrova. Isto su potvrdili mještani njegovog sela koje su obišli predstavnici Insidera, organizacije bliske Bellingcatu, prenosi Associated Press.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.