15.10.2018. 9:20
0
Saveznici kancelarke Merkel izgubili većinu na ključnim bavarskim izborima
Konzervativni saveznici njemačke kancelarke Angele Merkel. i njeni koalicijski partneri Socijademokrati (SPD) s lijevog centra, izgubili su podršku glasača na regionalnim izborima u nedjelju u ključnoj južnoj državi Bavarskoj, dodatno pojačavajući pritisak na uzdrmanu poziciju njemačke čelnice.

Bavarska vladajuća Hrišćansko socijalna unija (CSU) izgubila je apsolutnu većinu u bavarskom parlamentu u Muenchenu, dok joj je podrška glasača opala za više od 10 posto u odnosu na posljednje državne izbore iz 2013. godine kada je osvojila 37,2 posto glasova, sudeći po preliminarnim rezultatima objavljenim u ponedjeljak ujutru nakon što su prebrojani svi glasački listići.

Duboko konzervtivna CSU, koja je na jučerašnjim izborima zabilježila najveći petogodišnji pad podrške između dva izborna ciklusa, drži apsolutnu većinu u bavarskom parlamentu od 1966. Podrška glasača za SPD prepolovljena je, u međuvremenu, na  9,7 posto.

Zeleni su postali druga po snazi stranka u južnoj saveznoj državi sa 17,5 posto osvojenih glasova, što je rast od desetak posto, dok je desničarska populistička Alternativa za Njemačku (AfD) dobila podršku 10,2 posto glasača, ulazeći u parlament iz prvog pokušaja.

Slobodni glasači (Freie Waehler) osvojili su 11,6 posto, dok su liberalni Slobodni demokrati (FDP) prešli izborni prag od 5,1 posto glasova neophodan ua ulazak u parlament, a Die Lenke  kranje ljevice ostala je na 3,5 posto podrške glasačkog tijela.

Novi parlament imat će 205 mjesta. CSU će iimati  85 poslanika, Zeleni 38, Slobodni glasači 27, AfD 22, SPD 22 i FDP 11.

Tvrdokorni stav prema imigraciji čelnika CSU Horst Seehofera, koji obavlja dužnost ministra unutrašnjih poslova na nacionalnom nivou skoro je doveo na rub propasti koaliciju  CDU i CSU sa SPD na saveznom nivou u ovoj godini, tako da se bavarski izbori smatraju referendumom o spornoj ulozi Seehofera u nacionalnoj politici.

Nagli pad podrške glasača za CSU također bi mogao dovesti u opasnost krhku trostranački koaliciju Merkel na nacionalnom nivou, posebno ukoliko Seehofer bude prinuđen da podnese ostavku kao njen čelnik. 

Višestruke koalicijske krize samo su osnažile spekulacije o padu podrške Angeli Merkel nakon 13 godina provedenih na kancelarskom položaju, prenosi dpa.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.