15.10.2018. 15:07
0
Njemačka se priprema da deportuje osumnjičenog za napad od 11. septembra u SAD-u
Marokanac osuđen za pomaganje trojici napadača od 11. septembra 2001. dok su planirali napade na New York i Washington, prebačen je helikopterom iz zatvora u Hamburgu na gradski aerodrom, u pripremi za deportaciju njegovoj matičnoj zemlji.

Očekuje se da Mounir el Motassadeq (44), koji je osuđen u 2006. zbog članstva u terorističkoj organizaciji i saučesništva u ubistvu, bude ubačen u avion na letu za marokanski grad Marrakesh. 

On je prebačen helikopterom na aerodrom i potom su ga iz letjelice ispratila dvojica teško naoružanih policajaca u sobu za čekanje na popodnevni let, javila je novinska agencija dpa.

El Motassadeq, koji negira da su njegovi prijatelji pripremali napade na SAD, osuđen je na maksimalnih 15 godina zatvora, ali mu je uračunato vrijeme provedeno na robiji nakon hapšenja u novembru 2001.

Tokom dana je portparol ministarstva unutrašnjih poslova u Hamburgu Frank Reschreiter izjavio da će el Motassadeq "uskoro napustiti zemlju", ali nije naveo kada će se konkretno vratiti u Maroko, rekavši kako vlasti ne žele da ugroze proceduru deportacije.

- Sve neophodne proceduralne mjere za ovo provedene su u skladu s planom - kazao je Reschreiter.

Advokat el Motassadeqa Jan Jacob odbio je komentirati slučaj, prenosi Associated Press.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.