18.10.2018. 9:44
0
Čelnici EU na samitu u Bruxellesu o migraciji, sigurnosti i reformama
Čelnici EU u četvrtak bi trebali raspravljati o izazovima migracije, temama iz domena unutrašnje sigurnosti i reformama u njihovom valutnom bloku, dok se približavaju izbori za Evropski parlament u narednoj godini.
Migracija je posebno osjetljivo pitanje zbog briga da bi euroskeptične populističke stranke mogle manipulirati tom temom na izborima u maju.

Čelnici EU nisu se uspjeli dogovoriti u vezi sa  internim reformama u sistemu azila i sada se nadaju većoj podršci sjevernoafričkih država kako bi im pomogle u suzbijanju priliva migranata.

To podrazumjeva i pojačanu saradnju sa  razorenom Libijom na dobrovoljnom povratku migranata i intenziviranju obuke libijske obalne straže.

Očekuje se da austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg EU, danas dodatno zakomplicira rješenje spora oko obavezne sheme 'distribucije' migranata unutar EU.

Kurz će predložiti 'obaveznu solidarnost', što znači da bi zemlje koje odbiju da prihvate izbjeglice morale iznaći alternativne opcije za njihov smještaj.

Čelnici EU također su zabrinuti sigurnosnim prijetnjama uoči izbora, posebno mogućnošću uplitanja Rusije i drugioh aktera.

Također se očekuje da oni na današnjem samitu predlože nekoliko mjera protiv online širenja dezinformacija.

Čelnici EU također će raspravljati o reformama 19-člane eurozone kako bi postala otpornija na finansijske krize.

Oni se se u junu usuglasili  da prošire fond pomoći EU, stvore bankovnu uniju koja bi spriječila širenje nesolventnih banaka i oko uspostave budžeta  eurozone.

Razgovori bi se također mogli dotaći italijanskog budžetskog plana za 2019. godinu, koijim bi Rim prekršio budžetska pravila EU, prenosi dpa.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.