25.10.2018. 16:00
0
Etiopija dobila prvu predsjednicu
Etiopija je jednoglasnom odlukom Parlamenta dobila svoju prvu predsednicu Sahle-Vork Zevde.

“Insistiraću na ulozi žena u postizanju i održavanju mira. Pozivam Vladu da uz puno učešće žena iskoreni siromaštvo koje je izvor nestabilnosti”, poručila je nova predsjednica.

Sahle-Vork (68) je bila specijalna izaslanica Ujedinjenih ancija u Afričkoj uniji, a prije toga ambasadorka Etiopije u Francuskoj, Džibutiju i Senegalu.

Ona je četvrta na čelu Etiopije od donošenja Ustava 1995. godine, koji predviđa da neko na toj pretežno protokolarnoj dužnosti može ostati najviše dva mandata, prenosi CDM.

Dosadašnji predsjednik Etiopije Mulatu Tešome je podnio ostavku, a bio je na dužnosti od 2013. godine.





(Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.