31.10.2018. 18:00
0
Bugarska optužila visokog zvaničnika zbog krivotvorenja dokumenata
Bugarski tužioci saopćili su u srijedu da su optužili visokog državnog zvaničnika u okviru istrage o krivotvorenju dokumenata, a koji su, kako tvrde, omogućili strancima da dobiju bugarske pasoše i slobodno putuju Evropskom unijom.

Bugarska je ostvarila slab napredak u suzbijanju korupcije otkako se pridružila EU u 2007. i pod pritiskom je Evropske komisije da ojača svoje agencije za provođenje zakona i krivično goni i osuđuje korumpirane zvaničnike.

Vlasti su u ponedjeljak privele Petra Haralampjeva, čelnika državne agencije za Bugare koji žive u inostranstvu,  pod sumnjom da je uzimao mito i predvodio organiziranu kriminalnu grupu. Advokat Haralampjeva izjavio je da on negira optužbe.

Dvadesetak osoba također je uhapšeno u istrazi, uključujuči i glavnog sekretara agencije koji se suočava s optužbama za primanje mita i nezakonito korištenje uticaja.

Tužioci tvrde da su aplikanti, uglavnom iz zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine, plaćali i do 8.000 eura za krivotvorene certifikate koji pokazuju da imaju bugarsko porijeklo.

Mito je također isplaćivano kako bi se ubrzao proces, tvrde oni, dodajući da je više od 20.000 molbi odgođeno.

S takvim dokumentom, aplikanti bi se mogli prijaviti za dobijanje bugarskog passoša, s kojim imaju pravo da slobodno putuju i rade u 28-članoj Evropskoj uniji.

Postoji značajna bugarska manjina u Makedoniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini.

Tužioci tvrde kako nema nikakvih pokazatelja da su takvi dokumenti izdavani strancima iz Afrike, s Bliskog istoka i iz Azije.

Tužioci su saopćili da takva koruptivna praksa datira od juna 2017., mjesec dana nakon što je Haralampjev preuzeo agenciju, prenosi Reuters.

 

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.