2.11.2018. 13:45
0
Kubanski predsjednik Canel sastaje se s Putinom u Moskvi
Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se sastaje s kubanskim kolegom Miguel Diaz-Canelom tokom njegove prve zvanične posjete Moskvi, dugogodišnjem kubanskom savezniku.

Diaz-Canel preuzeo je dužnost u aprilu, u istorijskoj tranziciji vlasti na karipskom otoku, nasljeđujući Raula Castra koji je preuzeo dužnost od starijeg brata Fidela, oca revolucije iz 1959. godine.

Hladnoratovska saveznica Moskva potvrdila je "nepoljuljanu solidarnost" s komunističkom Kubom i prošle je godine kritikovala američkog predsjednika Donalda Trumpa što je poništio odluku Baracka Obame da obnovi veze s Havanom.

 Posjeta je uslijedila dan nakon što su SAD, koje su uvele nekoliko setova sankcija Rusiji, uvele nove ekonomske restrikcije Kubi.

Diaz-Canel otputovao je u Moskvu u četvrtak navečer u trodnevnu posjetu u pratnji ministra vanjskih poslova Brune Rodrigueza i ostalih zvaničnika.

- Voljeli bismo potvrditi nepromijenjenu politiku Kube prema Rusiji - poručio je  Diaz-Canel predsjedniku parlamenta Vjačeslavu Volodinu u petak ujutru, u komentarima koje je prenijela državna novinska agencija Tass.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov također je istaknuo značaj "prijateljstva i saradnje s Kubom" dan ranije, rekavši novinarima: "Rusija namjerava da nastavi takve odnose i  čini sve što je u njenoj moći kako bi h razvila".

Kubanski i ruski čelnici nastojat će da ojačaju bilateralnu trgovinu i ekonomske veze, tvrdi Peskov.

Vojna saradnja također će biti na dnevnom redu, kazao je on, dodajući da je ta tema "veoma osjetljiva", ali nije pružio detalje o tome.

On je odbio komentirati izvještaj ruskih dnevnih novina Kommersant da će Rusija pozajmiti Kubi više od 50 miliona dolara za kupovinu ruskog naoružanja.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov saopćio je tokom posjete Kubi u ovoj sedmici da ugovori između dvije zemlje uključuju i sporazum o modernizaciji kubanskih željeznica koji će biti potpisan tokom posjete Diaz-Canela, javile su ruske novinske agencije.

Diaz-Canel kasnije će se sastati s premijerom Dmitrijem Medvedevim i čelnikom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirillom, koji je održao istorijski sastanak s papom Franjom na Kubi u 2016.

Prethodni kubanski predsjednik Raul Castro posjetio je Rusiju u 2015. godini, dok je Putin posjetio otok tokom latinoameričke turneje u 2014. kada se sastao i s Raulom i s Fidelom Castrom, prenosi AFP.

 

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.