7.11.2018. 9:00
0
Njemačka traži radnike sa srednjom i višom stručnom spremom
U Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine sa 1,24 mili?n? otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatka radne snage, javlja Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

“U poređenju s istim periodom prošle godine, broj nepopunjenih radnih mjesta je porastao za 140.000”, stoji u saopštenju IAB-a.

“Najveći porast potražnje je zabilježen na području prerađivačke industrije, ali je potražnja u sektoru uslužnih djelatnosti s preko 600.000 otvorenih radnih mjesta još najveća”, kaže Aleksander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjesta, a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000.

Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%), zatim osobe bez kvalifikacije (22%) te na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%).

Njemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj penzionera, što se pokušava kompenzovati uvozom radne snage, piše portal “Novac“.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.