7.11.2018. 8:45
0
Izabrane i prve muslimanke koje će ući u Kongres SAD-a
Prvi rezultati izbora u SAD pokazali su da će nakon punih osam godina demokrate voditi Zastupnički dom, dok su republikanci uspjeli zadržati kontrolu u Senatu.

Također, na ovim izborima SU prvi put u historiji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izabrane muslimanke koje će ući u Kongres SAD-a.

Riječ je o Rashidi Tlaib i Ilhan Omar. Tlaib je kćerka palestinskih migranata, rođena u Detroitu, prenose američki mediji.

Ona je i velika kritičarka Donalda Trumpa, a prije dvije godine je čak bila uhapšena jer je ometala američkog predsjednika tokom njegovog govora koji je držao u Detroitu.

Ilhan Omar je prije dvadesetak godina došla u Ameriku  kao izbjeglica. Njene političke nastupe obilježila je oštra kritika odnosa izraelske vlade prema Palestincima. 

Prethodno na mjestu Ilhan Omar u američkom kongresu bio je republikanac Keith Ellison, prvi musliman izabran u Kongres SAD-a.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.