7.11.2018. 16:55
0
Jayne Svenungsson napustila Akademiju zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem i finansijskim malverzacijama
Članica akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost saopćila je u srijedu da napušta to tijelo, postajući posljednja osoba koja je napustila akademiju zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem i finansijskim malverzacijama u toj ekskluzivnoj grupi.

Jayne Svenungsson osma je osoba koja je podnijela ostavku ili je prisiljena na ostavku u 18-članoj Švedskoj kraljevskoj akademiji otkako je skandal izbio prošle godine.

Švedski emiter programa SVT javio je da je Svenungsson, koja se pridružila akademiji u decembru, objavila da je napušta nakon "pažljivog razmatranja". TV stanica navodi njene riječi kako želi da se u potpunosti posveti  svom poslu univerzitetskog profesora teologije.

Stalni sekretar Švedske kraljevske akademije, Anders Olsson, izjavio je švedskoj novinskoj agenciji TT da je "to izuzetno teška godina za sviju nas i ja mogu razumjeti teškoće s kojima se ona suočavala kao nova članica akademije u jeku ovog rata".

Skandali koji su potresali akademiju naveli su je da odgodi dodjelu nagrade za književnost za 2018., s namjerom da je dodijeli u 2019. godini. Akademija je izabrala troje novih članova u posljednjim sedmicama u pokušaju da popuni napuštena mjesta.  

Nevolje s kojima se suočila akademija bile su usmjerene oko Jean-Claudea Arnaulta,velike ličnosti švedske kulture i supruga bivše članice Švedske akademije Katarine Frostenson. Arnault (72), osuđen je za silovanje u oktobru i kažnjen je s dvije godine zatvora. 

Arnault je negirao da je učinio bilo šta protuzakonito i uložio je žalbu na presudu.

Navodi protiv Francuza počeli su da se pojavljuju u novembru 2017. kada je 18 žena u švedskim novinama  iznijelo optužbe protiv njega.

Interna istraga Švedske akademije ustanovila je u aprilu da se "neprihvatljivo ponašanje u formi neželjene intimnosti" desilo unutar ugledne  institucije, prenosi Associated Press.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.