10.11.2018. 13:06
0
Trump: Macronova sugestija o stvaranju evropske vojske 'veoma uvredljiva'
Američki predsjednik Donald Trump, koji je u petak navečer doputovao u Pariz kako bi tokom vikenda prisustvovao ceremonijama obilježavanja stoljetnice kraja Prvog svjetskog rata, izjavio je da je sugestija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da Evropa počne stvarati vlastitu vojsku kako bi s zaštitila od SAD-a i drugih zemalja "veoma uvredljiva".

Francuski predsjednik Macron sugerirao je da Evropa počne stvarati vlastitu vojsku u cilju zaštite od SAD-a, Kine i Rusije. Voma uvredljivo - navodi Trump u tweetu.

- Evropa bi, međutim, trebala platiti svoj udio u NATO-u, koga SAD značajno subvencionira - dodao je američki predsjednik.

Macron je  ovoj sedmici izjavio u intervjuu za radio stanicu Europe 1 kako želi "istinsku evropsku vojsku" koja bi štitila Evropljane od SAD-a i drugih zemlja.

Trump često kritikuje evropske zemlje što ne ispunjavaju ciljnu cifru uplaćivanja dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u vojne svrhe, koju je postavio NATO.

Sudeći po brojkama NATO-a , samo pet od 29 saveznika ispunilo je tu ciljnu cifru u ovoj godini - Estonija, Grčka, Latvija, Britanija i SAD,  prenosi Xinhua


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.