12.11.2018. 21:52
0
Stoltenberg o evropskoj vojsci: Besmisleno da NATO i EU budu suparnici
Generalni sektetar NATO Jens Stoltenberg upozorio je, povodom rasprave o formiranju “evropske vojske”, da odbrana Starog kontinenta ne smije da se jača na štetu Sjevernoatlantskog saveza.

Jens Stoltenberg je na “Forumu NATO-Industrija” u Berlinu izrazio zadovoljstvo zbog pojačanih napora EU na polju odbrane.

“Dobra je stvar ako evropski saveznici imaju veće kapacitete, ako bolje sarađuju. Ono čime nismo zadovoljni jeste da EU počinje uspostavljati dvojne strukture”, istakao je Stoltenberg.

Ocijenio je da je NATO i EU “zapravo potreban jedan, snažan i stručan komandni sistem”, prenose hrvatski mediji.

“Ne možemo da dijelimo resurse na pola. Za zemlju kao što je Njemačka bilo bi potpuno besmisleno dopustiti da NATO i EU budu suparnici, jer je Njemačka, kao i većina drugih članica NATO, ujedno i članica EU”, poručio je Stoltenberg.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron 6. novembra pokrenuo je raspravu, predloživši da Evropa “izgradi sopstvenu vojsku”, što je razljutilo predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je Macronov prijedlog ocijenio “uvrjedljivim”, uoči dolaska u Francusku na obilježavanje završetka Prvog svjetskog rata.

Macron je poslije probao da umiri Trumpa tvrdnjom da prijedlog nije bio uperen protiv Washingtona, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.