13.11.2018. 13:00
0
Opozicionom čelniku Alekseju Navalnom zabranjeno da napusti Rusiju
Ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni zaustavljen je u utorak dok je putovao na ročište Evropskog suda za ljudska prava u Francuskoj.

Navalni je danas objavio na svom blog postu da je trebao prisustvovati ročištu suda sa sjedištem u Strasbourgu tokom koga se očekuje da presuda odredi da li su njegova nebrojena hapšenja i zatočenja politički motivirana. Njega su zaustavili carinici i rekli mu da je onima koji su pušteni uz kauciju zabranjeno da napuštaju Rusiju.

Ročište u Strasbourgu u četvrtak moglo bi se pokazati kao veoma uznemirujuće za Kremlj, koji redovno optužuje Navalnog, bez dileme najpopularniju rusku opozicijsku ličnost, kao tvorca nevolja bez ikakve političke podrške. 

Navalni je objavio na Twitteru kako zabrana putovanja pokazuje da Kremlj smatra da bi njegovo odsustvo u Strasbourgu moglo imati uticaja na presudu evropskog suda.

Advokat Navalnog, Ivan Ždanov, danas je postavio fotografiju presude kojom mu se zabranjuje putovanje van Rusije. Zabrana nema datuma i nedostaju joj bilo kakvi detalji.

Navalni je bio suočen s brojnim krivičnim prijavama u prošlosti koje su se u širokoj javnosti smatrale kao pokušaji Kremlja da ga marginalizira.

Dvije krivične prijave u prošlosti su spriječile Navalnog da otputuje iz zemlje, ali zabrana je ukinuta na proljeće prošle godine kada je morao otići u Španiju na hitan liječnički tretman.

Navalni, koji je stekao ugled zahvaljujući njegovim istragama državne korupcije, predvodio je velike antivladine proteste koji su privukli Ruse iz širokog političkog spektra, prenosi Assiociates Press.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.