13.11.2018. 20:42
0
Trump izvrijeđao Macrona: U Parizu su počeli učiti njemački prije nego što su došle SAD
Tek što se vratio iz Pariza, gdje je prisustvovao s drugim svjetskim liderima obilježavanju mira i komemoraciji 100 godina od kraja Velikog rata, američki predsjednik Donald Trump je danas žestoko kritizirao francuskog predsjednika Emmanueal Macrona ismijavajući, između ostalog, i njegovu sve manju popularnost, prenijela je agencija "France press".

Trump se u nizu neprijatnih poruka na Twitteru vratio na Macronov prijedlog o formiranju evropske vojske, koji je već ocijenio velikom uvredom čim je u petak uvečer stigao na francusko tlo za komemoraciju, prenose "Vijesti.me".

- Emmanuel Macron je predložio stvaranje sopstvene vojske da bi Evropu zaštitio od SAD, Kine i Rusije. Ali je Njemačka bila u Prvom i Drugom svjetskom ratu - naveo je Trump.

- Kako je bilo u Francuskoj? Počeli su da uče njemački u Parizu prije nego što su SAD stigle - naveo je ironično američki predsjednik aludirajući na okupaciju nacističke Njemačke od 1940. godine i kasnije oslobođenje Francuske koje su provele savezničke snage.

Trump je, također, komentirao Macronov govor u kojem je rekao da je patriotizam potpuna suprotnost od nacionalizma navodeći da je nacionalizam izdaja patriotizma.

- Nema veće nacionalističke zemlje od Francuske, ljudi su veoma ponosni i to s pravom - naveo je Trump, koji je potom dodao da je Macronov problem što je sve manje popularan.

- Macronov problem je što pati od veoma male popularnosti u Francuskoj, 26 posto, dok je stopa nezaposlenosti skoro deset posto - naveo je Trump dodajući da Francuska treba ponovo biti velika (Make France Great Again), što je formulacija koju koristi za svoju zemlju (Make America Great Again).

"France press" ocjenjuje da Macron sad otkriva ono što su već doživjeli drugi lideri. Trump je do sada relativno poštedio francuskog predsjednika od žestokih komentara koje je upućivao Angeli Merkel, Theresi May ili Justinu Trudoeu.

Jelisejska palača nije željela komentirati Trumpove poruke na Twitteru, navodeći da su te poruke namijenjene Amerikancima, prenose Vijesti.me.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.