16.11.2018. 14:02
0
Češki premijer Babiš tvrdi da 'nikada' neće podnijeti ostavku
Češki premijer Andrej Babiš izjavio je u petak da "nikada neće podnijeti ostavku", odgovarajući kritičarima koji traže da podnese ostavku zbog optužbi da je ometao istragu prevare.

Koalicijski partner razmišlja da li da napusti vladu nakon što su snimljene riječi Babišovog sina kako govori da je njegov otac želio da se krije u prošloj godini kako bi izbjegao policijsko ispitivanje. 

Na hiljade Čeha protestiralo je protiv Babisa u Pragu u četvrtak navečer.

- Nikada neću podnijeti ostavku, nikada. Neka svako upamti to: nikada - objavio je Babiš danas na svojoj Facebook stranici.

Opozicione stranke pozvale su na glasanje o povjerenu Babišovoj vladi za koje se očekuje da će se održati narednog petka.

Socijaldemokrati lijevog centra, koji su partneri u vladi Babiševe stranke ANO, razmišljaju da li da povuku podršku vladi, iako je izvor iz stranke izjavio da su brojni članovi stranke u parlamentu skloni ostanku.

Babiš je dobio podršku predsjednika Miloša Zemana koji je izjavio u četvrtak kako očekuje da se situacija smiri. On je izjavio u televizijskom intervjuu da će dati Babišu drugu priliku da formira vladu ukoliko bude prisiljen na ostavku nakon glasanja o povjerenju.

Policija je prošle godine optužila Babiša i dvoje njegove djece za prevaru, navodeći da su oni manipulirali vlasništvom nad Babišovom firmom prije jedne decenije kako bi stekla pravo na državnu pomoć od dva miliona eura. 

Babiš je milijarder i poslovni čovjek, i najpopularniji je političar u zemlji, koja je članica EU i NATO-a. On negira da je učinio bilo šta protuzakonito. Također je odbacio izvještaj o svom sinu koji je objavljen na websiteu vijesti Seznam.cz.

Babišev sin Andrej izjavio je novinarima websitea koji su ga pratili do njegovog trenutnog doma u Švicarskoj da je njegov otac u prošloj godini tražio od njega da se krije, prenosi Reuters.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.