16.11.2018. 20:48
0
Brisel zabrinut zbog hapšenja akademika u Turskoj
Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog privođenja nekoliko akademika i aktivista za ljudska prava u Turskoj i pozvala je na njihovo hitno oslobađanje.

- Jutrošnje privođenje nekoliko akademika u Turskoj i aktivista za ljudska prava je alarmantno - saopćila je Evropska služba za vanjske poslove.  

U saopćenju se navodi da su stalna privođenja kritičkih glasova i nastavak raširenog pritiska na predstavnike građanskog društva u suprotnosti s proklamovanom politikom zaštite ljudskih prava u Turskoj.  

- Turska mora hitno da oslobodi sve privedene - navodi se u saopćenju. 

Turska policija privela je danas 13 ljudi, uključujući dvoje istaknutih akademika, u okviru istrage protiv zatvorenog aktiviste za ljudska prava Osmana Kavale, optuživši ih da su bili pristalice njegove politike i težnje da obori Vladu masovnim protestima 2013. godine.  

Kavala, poznati aktivista za građanska prava, uhapšen je prije godinu dana i čeka suđenje za pokušaj zbacivanja Vlade. 


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.