22.11.2018. 17:31
0
Turske novine - saudijski princ tražio da Khashoggi bude "ušutkan"
Turske novine objavile su u četvrtak da je direktorica CIA-e Gina Haspel nagovjestila turskim zvaničnicima da je njena agencija u posjedu snimka razgovora u kome saudijski princ daje instrukcije da se "ušutka" saudijski novinar Jamal Khashoggi.

Upitan o novinskom izvještaju, turski zvaničnik izjavio je Reutersu da nema nikakve informacije o takvom snimku. Saudijske vlasti tvrde da princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nije ništa znao o Khashoggijevom ubistvu u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije šest sedmica.

CIA je odbila da komentira izvještaj.

- Bilo je priča o drugom snimku - napisao je novinar HurriyetaAbdulkadir Selvi u kolumni, dodajući se navodni razgovor odvijao između princa Mohammeda i njegovog brata, saudijskog ambasadora u Washingtonu.

- Rečeno je tada da je čelnica CIA-e Gina Haspel nagovijestila to tokom posjete Turskoj - piše on, dodajući da su njih dvojica raspravljala o Khashoggiju, kritičaru de facto vladara saudijskog kraljevstva.

- Rečeno je da je u telefonskom razgovoru, koji je nadzirala američka obavještajna agencija, princ izdao naređenje da se "ušutka" Khashoggi što je ranije moguće - navodi on u članku.

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu 2. oktobra, u operaciji za koju je turski predsjednik Tayyip Erdogan kazao da je naređena s najviših nivoa saudijskog čelništva.

Nakon što je nudio brojna kontradiktorna objašnjenja, službeni Rijad je saopćio prošle sedmice da je Khashoggi ubijen i da je njegovo tijelo raskomadano kada su pregovori o njegovom povratku u Saudijsku Arabiju propali.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.