28.11.2018. 16:55
0
Njemačka traži od Francuske da ustupi mjesto Evropskoj uniji u UN-u
Njemački ministar finansija Olaf Scholz predložio je u srijedu da Francuska odustane od svog mjesta stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i ustupi ga Evropskoj uniji kako bi "progovorila jednim glasom" na svjetskoj pozornici.

- Shvatam da bi za to trebalo biti nekih uvjeravanja u Parizu, ali je to snažan i mudar cilj - izjavio je Scholz u opširnom govoru u Berlinu posvećenom budućnosti Evropske unije.

- Kako bi ublažila bol zbog gubljenja pozicije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Francuska bi mogla postati stalni ambasador EU u UN- u -  dodao je Scholz, koji je i njemački vicekancelar.

Francuska je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a otkako je Svjetska organizacija oformljena 1945. godine nakon Drugog svjetskog rata kako bi spriječila izbijanje sukoba velikog obima. 

Stalne članice, koje također uključuju Britaniju, Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države, najuticajnije su zemlje u Ujedinjenim nacijama jer imaju pravo veta na rezolucije UN-a.

Pored pet stalnih članica, Vijeće sigurnosti UN-a ima deset nestalnih članica koje se biraju svake dvije godine.

Njemačka će započeti svoj mandat u Vijeću sigurnosti u januaru.

U prošlosti su ponavljani pozivi za reformom Vijeća sigurnosti UN-a, dok su velike zemlje čija je ekonomija u ekspanziji tražile svoje mjesto u tom forumu. 

Bivši američki predsjednik Barack Obama 2010. godine izrazio je podršku naporima Indije da postane članica Vijeća sigurnosti.

Brazil i Japan izrazili su slične ambicije, dok su afričke zemlje pozivale da imaju dva stalna mjesta kako bi se bolje zastupao kontinent koji je zanemaren kroz istoriju, prenosi  agerncija AFP.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.