30.11.2018. 14:32
0
Bayer ukida hiljade radnih mjesta širom svijeta
Farmaceutski div Bayer planira ukinuti 12.000 radnih mjesta širom svijeta, od čega “značajan udio” otpada na Njemačku, saopštila je kompanija.

Firma sa sjedištem u Leverkuzenu u junu je zaključila ugovor o kupovini farmaceutske kompanije Monsanto vrijedan 63 milijarde dolara.

Bayer se suočava s bujicom tužbi u američkim sudovima zbog korišćenja glifozata – sastojka pronađenog u Monsantovom sredstvu za uništenje korova Roundup, za koji neki vjeruju da je kancerogen, prenosi agencija dpa.

Strah od spajanja s Monsantom

Bayerov poljoprivredni sektor proizvodi sjeme i hemikalije protiv korova i insekata, ali je poznatiji po farmaceutskim proizvodima poput Aspirina i Alka-Seltzera.

Monsanto je poznat po svojim genetski modificiranim sjemenima poljoprivrednih kultura, kao što su kukuruz, soja, pamuk i pšenica, prenosi CDM.

Brojne poljoprivredna i udruženja za zaštitu okoline suprotstavljaju se spajanjima, strahujući od moći tih kompanija i prednosti koje im garantuju digitalni podaci o poljoprivredi.


(Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.