3.12.2018. 20:00
0
Posrednik UN -a doputovao u Jemen uoči mirovnih pregovora
Posrednik UN-a za Jemen, Martin Griffiths, doputovao je u ponedjeljak u jemensku prijestonicu Sanaau kako bi se priključio pregovaračima iz reda Huti pobunjenika koji će u Švedskoj prisustvovali mirovnim pregovorima uz posredovanje UN-a.

Griffits i Huti pregovarači otputovat će u Švedsku u kuvajtskom avionu, saopćili su jemenski politički izvori koji su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obraćaju medijima.

Posrednik UN-a nije davao nikakve izjave po dolasku u jemensku prijestonicu, prenosi Anadolu Agency.

Predstavnici međunarodno priznate jemenske vlade i Huti pobunjenika sastat će se  u ovoj sedmici u Švedskoj uz posredovanje UN-a na razgovorima koji imaju za cilj okončanje četverogodišnjeg sukoba u siromašnoj arapskoj zemlji.

Jemen je zahvaćen nasiljem od 2014. kada su Huti pobunjenici osvojili veći dio zemlje a kriza je eskalirala kada je koalicija pod saudijskim vodstvom pokrenula razornu kampanju zračnih udara u cilju poništavanja pomaka Hutija.

Saudijska Arabija i njene sunitske saveznice optužuju Hutije da djeluju kao marionetska snaga šiitskog  Irana.

Vjeruje se da su deseci hiljada ljudi, među kojima su i civili, ubijeni u sukobima, a UN procjenjuju da je oko 14 miliona Jemenaca u riziku od gladi.




(FENA /  Lejla Trle) 

JemeniUN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.