8.12.2018. 13:46
0
Rudd: Sporazum o Brexitu premijerke May najbolja opcija
Britanska ministrica za rad i penzije Amber Rudd izjavila je da je sporazum premijerke Therese May o Brexitu najbolja opcija i jedini mogući plan za napuštanje Evropske unije, iako je priznala da bi "plan B" mogao biti potreban.

Članovi parlamenta spremaju su da glasaju o sporazumu premijerke May u utorak, u potezu koji riskira stvaranje još veće neizvjesnosti u petoj ekonomiji svijeta i ostavlja otvorenim brojne moguće opcije, među kojima je i britansko napuštanje bloka bez ikakvog sporazuma s EU.

- Najbolji sporazum koji nam je na raspolaganju je onaj koji je iznijela premijerka. Postoji samo jedan plan - izjavila je Rudd za BBC radio u subotu.

May tvrdi da poslanici moraju podržati njen plan o odlasku ili će se suočiti s bolnim "Brexitom bez sporazuma" o napuštanju EU, ili čak i s opcijom da Brexita uopće ne bude, ali je Rudd izjavila da bi "plan B" mogao biti neophodan.

- Ako on (plan premijerke May) ne bude usvojen, svašta bi se moglo desiti: narodno glasanje, "Norveška plus", svaka od tih opcija mogla bi postati reanost - kazala je.

Norveška nije članica EU, ali je u jedinstvenom tržištu bloka,  što joj dopušta nesmetano kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala. "Norveška plus" također podrazumjeva britanski ostanak u carinskoj uniji s EU, u kojoj nije Norveška.

Neki proevropski poslanici, među kojima su i oni iz vladajuće Konzervativne stranke premijerke May, također su izrazili podršku drugom referendumu o članstvu u EU ili "narodnom glasanju".

Rudd je izjavila da bi, čak i u slučaju da izgubi na glasanju u utorak, May trebala ostati na premijerskom položaju.

- Njena ostavka ne dolazi u obzir - kazala je ona, prenosi Reuters.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.