8.12.2018. 16:20
0
Opsadno stanje u Parizu: Policija protiv demonstranata konjima, oklopnim vozilima i gumenim mecima
Sigurnosne snage od ranog jutra raspoređene zbog protesta "žutih prsluka" četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima

U centru Pariza gore automobili, policija u obračunu s demonstrantima koristi i oklopna vozila.

Policija je demonstrante tjerala i gumenim mecima, a nasrnula je na njih i konjima.

Francuski policijski odredi za suzbijanje nereda ispalili su u subotu u Parizu suzavac na pripadnike "žutih prsluka" nakon sukoba na početku protesta. 

Na ulicama vlada potpuni haos, bacaju se petarde, čuju se eksplozije. 
Iz Pariza stižu dramatični snimci. Stotine demonstranata sukobljavaju se s policijom, koja je bila prisiljena rastjerati ih suzavcem.

Prema posljednjim podacima, širom Francuske protestira gotovo 30.000 ljudi, od kojih je 8.000 u Parizu. 

Ustanak je pred vratima Francuske, tako je portparol "slobodnih žutih prsluka Benjamin Cauchy opisao današnje proteste u Parizu.

Francuske snage reda od ranog jutra raspoređene su u Parizu "žutih prsluka".
Od jutros je u Parizu uhapšeno najmanje 481 osoba pod sumnjom da su planirali nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, saopćila je uprava pariske policije.
Njih 211 zadržano je u pritvoru.

Stotine demonstranata okupile su se kod Trijumfalne kapije, nakon čega su, okruženi velikim brojem policajaca, mirno marširali pored Jelisejske palače, rezidencije predsjednika Francuske Emamnuela Macrona, prenosi Avaz.ba. 

Vlasti su na teren u Parizu poslale oklopna vozila i 8.000 policajaca zbog bojazni da će ovo biti najnasilniji protesti dosad.

Turistička mjesta Ajfelov toranj i Luvr zatvorena su danas usljed straha od nanošenja nove štete, nakon što je tokom prethodnih protesta oštećena Trijumfalna kapija. Protesti su organizirani zbog odluke Makrona da poveća porez.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.