10.12.2018. 14:01
0
Sibirski policajac silovao, pa čekićem i sjekirom ubio više od 75 žena
Sibirski policajac koji je silovao i ubijao žene nakon što bi im ponudio noćne vožnje u ponedjeljak je proglašen krivim za još desetine ubistava, postavši tako najgori ruski serijski ubica u posljednje vrijeme.
Sud u gradu Irkutsku proglasio je Mihaila Popkova krivim za 56 ubistava u razdoblju između 1992. i 2007. te ga osudio na dvostruku doživotnu kaznu. Već se nalazi u zatvoru nakon što je bio osuđen za ubistvo 22 žene 2015.

Popkov je nudio ženama vožnje kasno u noći, ponekad u policijskom autu dok nije bio u službi, te ih odvozio u okolicu svog grada Angarska u blizini Irkutska. 

Ubijao ih je koristeći oružje, uključujući čekić i sjekiru, a zatim je bacao njihova tijela u šumu, uz cestu i na lokalno groblje. Također je proglašen krivim za silovanje 10 žena. 

"Čistio" zemlju od prostitutki

Popkov sebe opisuje kao "čistača" koji svoj dom čisti od prostitutki. Sve žrtve bile su žene u dobi između 16 i 40 godina. Njegova druga žrtva bila je policajka. Sjedokosi 54-godišnji Popkov pojavio se na sudu u zatvorskoj odori pognute glave. 

Bit će odveden u zatvor koji služi samo za zatvorenike osuđene na doživotnu kaznu pod imenom ''Plavi dupin'', piše Index hr.

U sklopu kazne - rijedak slučaj u Rusiji da se osuđenicima za ubistvo daje dvostruka zatvorska kazna - Popkovu je oduzeta policijska penzija.

Patološki ga privlači ubijanje ljudi

Tužioci su Popkova opisali kao čovjeka kojeg "patološki privlači ubijanje ljudi", no dovoljno je zdrav da prisustvuje suđenju.

Istražitelji su posumnjali da se iza ubistava krije policajac zbog načina na koji je pažljivo prikrivao tragove.

Ubistva je počinio dok je radio kao policajac te nakon što je napustio službu 1998.

Uhvaćen je 2012. nakon što su istražitelji ponovo ispitali slučaj i proveli testiranje DNK među stanovnicima fokusirajući se na tragove automobila pronađene na mjestu zločina.

U intervjuu za rusku internetsku stranicu Meduza Popkov je rekao da je nudio ženama vožnju te da je ciljao one koje su bile pijane ili su živjele na način koji smatra nemoralnim.

- Svako društvo osuđuje razvratno ponašanje - istaknuo je osuđeni serijski ubica, piše Index hr.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.