14.12.2018. 22:02
1
Dugogodišnji lider: U Turskoj najviše novinara iza rešetaka na svijetu
Turska je zemlja sa najviše uhapšenih novinara na svijetu, a prvo mjesto je zadržala i 2018. godine sa najmanje 68 novinara iza rešetaka, saopštio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Odbor koji se bori za slobodu medija istakao je da je broj zatvorenih novinara u Turskoj pao u odnosu na prethodne godine i da se gotovo svi zatvoreni novinari suočavaju sa optužbama za terorizam, odnosno za članstvo u organizacijama etiketiranim kao terorističkim.

“Tokom godine je zatvoreno ili pušteno na slobodu još desetine ljudi, jer tužioci i dalje traže nalog za hapšenje i podižu nove optužbe, a sudovi su naredili da se neki novinari puste tokom suđenja ili u potpunosti oslobode”, napisao je CPJ.

Mnogi od pritvorenih novinara optuženi su zbog veza sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) ili pokretom Fetullaha Gulena, kog Turska smatra odgovornim za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Već treću godinu zaredom, Turska, Kina i Egipat zajedno imaju više od polovine novinara iza rešetaka širom svijeta.

Azerbejdžan je ove godine zatvorio 10 novinara, dok Uzbekistan prvi put u posljednjih 20 godina nije imao nijednog zatvorenog novinara, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.