15.12.2018. 10:00
0
Pariz se sprema za još jedan protest
Glavni grad Francuske sprema se za još jedan, peti po redu, protest “žutih prsluka”. Predsjednik Emmanuel Macron poziva na mir i red uoči novih demonstracija.

Organizatori protesta navode da će nastaviti da izlaze na ulice sve dok Emmanuel Macron ne ispuni njihove zahtjeve.

Macron je pozvao na mir i red.

“Mislim da naša demokratija ne može da prihvati okupaciju javnog dobra i elemente nasilja koji su obilježili protekle proteste, posebno u centru Pariza”, rekao je Macron, a prenosi AP.

“Našoj zemlji potrebni su mir i red. Potrebno joj je da ponovo normalno funkcioniše”, rekao je francuski lider nakon samita EU u Briselu.

On je insistirao na tome da je saslušao zahtjeve i izraze zabrinutosti demonstranata i branio je svoja obećanja da će ubrzati poreske olakšice.

Macron je odbacio pozive da podnese ostavku, što je jedan od zahtjeva demonstranata.

U iščekivanju petog protesta tokom vikenda, šef pariske policije rekao je juče da će u prijestonici ponovo biti raspoređena oklopna vozila i hiljade policajaca, prenosi CDM.

Da podsjetimo, i prethodna četiri vikenda Francuszi su protestovali. Najmasovniji protest održan je prošle subote kada je, prema procjenama francuskih zvaničnika, širom Francuske protestovalo 125.000 “žutih prsluka”.

Privedeno je više od 1.000 ljudi.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.