15.12.2018. 20:00
0
U Gizi pronađen grob iz perioda faraona star 4.400 godina
U zapadnom egipatskom gradu Giza pronađen je grob iz perioda faraona, star 4.400 godina.

Egipatski ministar za historijske spomenike Halid al-Anani je na konferenciji za novinare u Gizi potvrdio kako je grupa arheologa na lokaciji iskopavanja Sakkara pronašla grob koji pripada periodu od 2.494. do 2.345. godine, p.n.e., javila je egipatska novinska agencija MENA. 

Anani je kazao kako grob pripada osobi po imenu "Vah Ti", a riječ je o visokom dužnosniku iz 5. dinastije faraona, koji su vladali prije otprilike 4.400 godina. 

Generalni sekretar Visokog vijeća za historijske spomenike Mustafa Veziri kazao je kako je riječ o grobu dugom 10, visokom tri metra, te kako se arheološko iskopavanje na lokaciji nastavlja, prenosi Anadolija.

(Fena / Haris Ahbabović)

GizaEgipat
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.