18.12.2018. 20:29
1
Trump pisao Thaciju: Očekujem da sa Vučićem proslavimo historijski sporazum
Predsjednik Kosova Hashim Thai zahvalio se danas predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu na pismu u kome izražava snažnu podršku nezavisnosti Kosova i zajedničkom nastojanju da se postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije.

Američki predsjednik u pismu upućenom Thaciju navodi da mu je bilo zadovoljstvo s njim da razgovara u Parizu tokom proslave Dana primirja (u Prvom svjetskom ratu) i ukazao da je Kosovo "kritični partner" u naporima da se garantuje mir i stabilnost za cijelu Evropu.

"Pozdravljam vaše aktuelne napore pomirenja s Srbijom, ne iskoristiti ovu jedinstvenu priliku bilo bi tragično nazadovanje pošto je malo vjerovatno da će se druga šansa za sveoubuhvatni mir uskoro ponovo pružiti", napisao je Trump u pismu datiranom 14. decembra.

Trump je pozvao vođe Kosova da iskoriste ovaj "jedinstven trenutak i da govore jednim glasom" tokom mirovnih pregovora, i da se uzdržavaju od akcija koje bi otežale postizanje sporazuma. 

On je podsjetio da su SAD jako puno uložile u uspjeh Kosova kao nezavisne, suverene države i dodao da Amerika želi da Kosovo nastavi da se razvija. 



"Spremni smo da vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji balansira interese i Kosova i Srbije, takav dogovor je na dohvat ruke. Očekujem s zadovoljstvom da budem domaćin vama i predsjedniku Aleksandru Vučiću u Bijeloj kući da proslavimo ono što bi bio historijski sporazum", rekao je Trump. 

Thaci je u svojoj Twitter poruci rekao da se i on raduje tome da proslavi mir u Bijeloj kući i otvaranju puta Kosova u članstvo NATO, EU i UN, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.