24.12.2018. 20:14
0
Bivši premijer Pakistana osuđen na sedam godina zatvora
Pakistanski antikorupcijski sud osudio je bivšeg premijera te države Nawaza Sharifa na sedam godina zatvora na osnovu optužbi za koje on tvrdi da su politički motivisane.

Sud je utvrdio da Sharif, koji je tri puta bio premijer Pakistana, nije bio u stanju da dokaže na koji način je stekao vlasništvo nad čeličanom u Saudijskoj Arabiji.

Sharif je negirao sve optužbe, tvrdeći da je meta moćnog bezbednosnog establišmenta.

Reporter Al Jazeere iz Islamabada javlja da Sharifova partija ozbiljno shvata presudu.

"Sharifovi advokati će se, naravno, žaliti na presudu, ali bit će potrebno neko vreme. On takođe čeka i odluku suda po osnovu njegove žalbe na presudu po osnovu optužbi za kupovinu luksuznih apartmana u Londonu”.

Sharifa je isti sud u julu ove godine već osudio na desetogodišnju kaznu zatvora zbog optužbi za kupovinu luksuznih stanova u Londonu, za koje takođe nije uspio da objasni porijeklo novca.

Prije prve presude, Vrhovni sud Pakistana suspendovao ga je s dužnosti premijera, nakon čega je Sharif podnio ostavku.

Sharifu je za kupovinu stanova u Londonu suđeno u odsustvu jer se tada nalazio u Velikoj Britaniji, ali se u međuvremenu vratio u Pakistan, gdje je odmah uhapšen i upućen u zatvor.

U septembru je pušten uz kauciju da sa slobode čeka odluku suda o žalbi na presudu.

U blizini suda su pojačane snage sigurnosti, a bilo je i sporadičnih sukoba sa Sharifovim pristalicama, ali je policija upotrebila suzavac i brzo preuzela kontrolu nad situacijom, javio je  reporter Al Jazeere.


(FENA/Amila Alijagić)

Pakistan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.