24.12.2018. 22:34
0
Amerikanci poslali nosač aviona u Perzijski zaljev, Iran reagirao
Iran je spreman odgovoriti na američke neprijateljske akcije, no američki nosač aviona koji se od prošle sedmice nalazi u Perzijskom zaljevu ne smatra prijetnjom, rekao je zapovjednik iranske mornarice u ponedjeljak.

Nosač aviona ušao je u Perzijski zaljev u petak, čime je, zbog sve većih napetosti između Teherana i Washingzona, završio dugi period odsutnosti američkih nosača aviona iz tog područja. 

- Prisutnost američkog vojnog broda za nas je nevažna. Nećemo dozvoliti da vojni brod dođe blizu naših teritorijalnih voda u Perzijskom zaljevu - rekao je admiral Habibollah Sayyari.

Dodao je da američka mornarica ima pravo ploviti međunarodnim vodama u blizini Irana, jednako kao što Iran ima pravo ploviti Atlantskim okeanom, blizu američkih teritorijalnih voda. 

- Oni nemaju hrabrosti niti kapaciteta poduzeti mjere protiv nas. Dovoljno smo sposobni oduprijeti se američkim postupcima i u potpunosti smo uvježbani za takav ishod - tvrdi Sajari.

Američko-iranska ratna retorika intenzivirala se kad je američki predsjednik Donald Trump u maju odustao od sporazuma o nuklearnom oružju s Iranom, te je ponovno nametnuo sankcije iranskom bankarskom i energetskom sektoru. 

Iran je upozorio da, ako zbog američkih pritisaka ne bude u mogućnosti prodavati svoju naftu, tada to neće moći niti jedna od susjednih zemalja, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.