1.1.2019. 9:00
0
Merkel u novogodišnjoj poruci pozvala na globalnu saradnju
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u novogodišnjoj poruci svoje sugrađane da se pripreme za rastuću odgovornost njihove zemlje na međunarodnoj pozornici i za dodatno restrukturiranje ekonomije.

- Globalna saradnja bit će od suštinskog značaja u bavljenju tim i ostalim izazovima - kazala je Merkel.

Ona je posebno istaknula klimatske promjene, koje nazvala "sudbinskim pitanjem", migracije i borbu protv međunarodnog terorizma.

Njemačka želi da radi na rješenju tih problema u vlastitom interesu i da istovremeno uzme u obzir interese drugih, tvrdi njemačka čelnica.

Kancelarka je priznala da je njena trostranačka koalicijska vlada više puta iskušavala strpljenje građana u godini na izmaku.

- Prvo nam je trebalo dugo vremena da čak i formiramo vladu, i kada smo je dobili, bili smo preokupirani samim sobom - kazala je.

- Javni službenici moraju učiniti sve što je u njihovoj moći na stvaranju mira i stabilnosti u zemlji, i uvijek moraju pitati kako mogu dati lični doprinos tome - dodala je.

- Ja sam to učinila. I to sam učinila bez obzira koliko je nezadovoljavajuća godina iza nas, jer je 13 godina na kancelarskoj poziciji sasvim dovoljan razlog za to - izjavila je Merkel.

Govoreći o njemačkom preuzimanju uloge nestalne članice Vijeća sigurnosti od 1. januara, ona je izjavila da će se Berlin "zalagati za globalna rješenja".

Govoreći o drugim temama od međunarodnog interesa, Merkel je kazala da će se Njemačka zalagati za "robusniju i efikasniju Evropsku uniju".

- Mi također želimo da zaštitimo naše aktuelno partnerstvo s Britanijom uprkos njenom odlasku iz Evropske unije - dodala je kancelarka.

- U maju, učestvujući na evropskim izborima, možete dati svoj doprinos Evropskoj uniji kao projektu mira, prosperiteta i sigurnosti, sada i u budućnosti - poručila je Merkel njemačkim građanima.

Kancelarka je istaknula vrijednosti koje su, kako navodi, učinile Njemačku snažnom - "otvorenost, toleranciju i poštovanje".

- Te su vrijednosti učinile našu zemlju snažnom. Moramo ih zajednički realizirati - čak i u slučaju da to bude teško i skupo - dodala je Merkel, prenosi dpa.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.